Fort bij Rijnauwen

10 september 2026 - Bunnik, Nederland

Hoi, hier ben ik weer!

Zondag 29 augustus heb ik een dagtrip gemaakt naar Fort bij Rijnauwen in Bunnik. Na ongeveer anderhalf uur reizen met de trein en de bus kwam ik aan in Bunnik. Vanaf daar was het nog ongeveer een kwartiertje lopen naar het fort.

Fort bij Rijnauwen is normaal gesproken afgesloten voor publiek en kun je alleen tijdens een rondleiding met een gids bezoeken. En die had ik natuurlijk geboekt voor die middag.

We waren met een klein groepje en onze gids Kees was een aardige man die ontzettend veel wist te vertellen over zowel het fort als de natuur op het terrein.

Fort bij Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en beslaat ongeveer 32 hectare. De bouw begon in 1866 en in de jaren daarna werd het fort steeds verder uitgebreid. Het was ingericht voor ongeveer 700 militairen en meer dan 100 stukken geschut.

Het fort maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het bijzondere aan deze verdedigingslinie was dat grote stukken land onder water konden worden gezet om de vijand tegen te houden.

Door de komst van het vliegtuig verloor het fort uiteindelijk zijn militaire betekenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg deze plek helaas een heel andere en veel grimmigere functie. De Duitse bezetter gebruikte het fort als executieplaats. Verzetsstrijders en andere gevangenen werden hier gefusilleerd. Als je daar nu rondloopt en hoort wat zich op diezelfde plek heeft afgespeeld, maakt dat behoorlijk indruk.

Na de oorlog bleef het terrein lange tijd afgesloten. Daardoor kreeg de natuur alle ruimte en is het tegenwoordig ook een bijzonder natuurgebied. Er leven onder andere reeën, vossen, dassen en veel vleermuizen.

Ik vond het een erg interessante rondleiding. Het terrein is enorm en achter de wallen en tussen al die oude gebouwen en gangen is ontzettend veel te zien. En als je dan de verhalen van de gids hoort over wat zich hier allemaal heeft afgespeeld, ga je toch anders naar zo’n plek kijken.

Bijzonder om daar rond te mogen lopen.

Heel indrukwekkend. Dat was het vooral...

Na de rondleiding heb ik nog een mooie wandelroute door het gebied gelopen. Het is een prachtig gebied en na al die heftige verhalen was het heerlijk om nog even van de natuur en de fijne wandeling te genieten.

Tot het volgende avontuur!

Groetjes, Carin