Zaltbommel
13 september 2026 - Zaltbommel, Nederland
Hallo allemaal,
Zaltbommel is een stad waar ik jarenlang langs ben gekomen als ik over de Martinus Nijhoffbrug reed. Ik had ergens gelezen dat je er een rondleiding met een gids kon doen. Omdat ik weleens wilde weten hoe de stad eruitzag die ik altijd vanaf de brug zag én ik die brug graag eens van dichtbij wilde bekijken, heb ik de rondleiding geboekt.
De rondleiding begon bij de toeristeninformatie op de Markt. We waren met een klein groepje en het was schitterend weer, dus dat was mooi meegenomen.
We wandelden door Zaltbommel en de gids vertelde veel over de geschiedenis van de stad en de mensen die er vroeger leefden. Heel interessant allemaal, maar veel te veel om hier te vertellen en voor de lezer misschien ook iets té veel geschiedenis. 😉
We kwamen langs verschillende oude gebouwen, waaronder de Sint-Maartenskerk. Een prachtig groot gebouw met een indrukwekkende kerktoren. De gids vertelde dat we tijdens de rondleiding nergens naar binnen gingen, maar dat de kerk wel open was voor bezichtiging.
Na zo'n twee uur luisteren en wandelen was de rondleiding afgelopen. Nadat ik op de Markt een koffietje had gedronken, besloot ik de kerk zelf te gaan bekijken.
De Sint-Maartenskerk in Zaltbommel is een indrukwekkende gotische kerk uit de 14e en 15e eeuw. Vooral van binnen vond ik hem erg mooi, met de hoge gewelven, oude schilderingen en het grote orgel. De toren is ruim 73 meter hoog en had vroeger zelfs een hoge spits, maar die ging door brand verloren.
Toen ik door de kerk liep, zag ik dat het mogelijk was om de toren te beklimmen. Dat leek me natuurlijk wel wat! De gids stond al bij de ingang naar boven, samen met een stel dat de klim ook ging maken.
En wat een belevenis was dat!
We gingen door hele nauwe gangetjes en over smalle trappen waarvan je soms tussen de treden door naar beneden kon kijken. Best eng! Onderweg stopten we op verschillende verdiepingen. We zagen onder andere het eeuwenoude uurwerk, de enorme oude houten balkenconstructie en de kerkklokken. De gids vertelde onderweg van alles over de toren.
Na maar liefst 291 treden bereikten we uiteindelijk de top van de 73 meter hoge kerktoren.
Wauw! Wat was dat geweldig! De uitzichten waren fantastisch en absoluut de hele klim waard. Boven op de middeleeuwse toren stond ik tussen prachtige gotische pinakels en stenen ornamenten. De toren dateert uit de 15e en 16e eeuw, al zijn delen van de versieringen na branden en tijdens latere restauraties vernieuwd.
Dit was voor mij letterlijk én figuurlijk het hoogtepunt van de dag! 😄
Maar ja... toen moesten die 291 treden natuurlijk ook weer naar beneden. En dat was eigenlijk nog een behoorlijke klus en soms best eng. Ik heb nog twee dagen spierpijn gehad van die klim naar boven én weer naar beneden. 😂
Na mijn bezoek aan de kerk ben ik met de Komoot-app een route door Zaltbommel gaan wandelen. Die route bracht me ook langs de imposante Martinus Nijhoffbrug.
Geweldig om nu eindelijk eens bij die brug te staan! Wat een prachtig bouwwerk. Ik was er jarenlang overheen gereden, maar had hem nog nooit op deze manier bekeken. Vanaf het water en de omgeving ziet zo'n enorme brug er ineens heel anders uit. Ik had mooie uitzichten over de Waal en de zon scheen heerlijk de hele dag.
De wandeling ging verder langs mooie grachten en vijvers en over de oude vestingwallen van Zaltbommel.
Na afloop heb ik nog even koffie gedronken op een terrasje en daarna ben ik moe maar voldaan weer naar huis gegaan.
Wat een geweldige dag in verrassend mooi Zaltbommel!
Tot het volgende avontuur!
Groetjes, Carin

- Hans: leuk! die vinger in den dijk!…
- Carin: Leuk nieuws van Jip! 😃…
- Hans: Dus morgen niet. Werk weer…
- Hans: Hoi Carin, nu pas tijd om…
- Hans: ggg nooit geweest. Goed vormgeven!
Alle reacties »